HÍREK


nov.19. kedd 18:00. Drumlin, karr, féreglyuk ír kiadásban

előadó: Telbisz Tamás

helyszín: ELTE TTK Déli tömb,  0-803 Szabó József előadó

Írország domborzata számokban kifejezve meglepően hasonlít Magyarországéhoz, legmagasabb csúcsa alig emelkedik a Kékestető szintje fölé. Ám közelről egészen más a kép, hiszen itt komoly felszínalakító volt a jég, látványos az óceán pusztító munkája, és az éghajlat is más mint nálunk. Változatos tájak, különleges formák kerülnek terítékre a smaragdzöld szigetről, és a végén megközelítjük a Féreglyukat is.


Új publikáció a folyóvízi felszínformálásról (szept.24.)

Vandenberghe, J.–Kasse, C.–Popov, D.–Markovič, S.–Vandenberghe, D.–Bohncke, S.–Gabris Gy.: Specifying the External Impact on Fluvial Lowland Evolution: the Last Glacial Tis(z)a Catchment In Hungary and Serbia. – Quaternary, 1 (2), 14; 23 p.

https://www.preprints.org/manuscript/201806.0430/v1


Új publikáció egy kevésbé megszokott témában: a névföldrajz témakörében! (szept.24.)

Gábris Gy.: Névföldrajzi kutatások – egy családnév földrajzi és történelmi háttere. – Földrajzi Közlemények 143/1. pp. 35–54. 2019

http://ojs3.mtak.hu/index.php/fk/article/view/958


Rövid beszámoló a 10. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlésről

Idén Mátraházán szeptember 5. és 7. között került sor a 10. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlésre, melyen a Természetföldrajzi Tanszékről részt vett Biró Tamás (poszter), Karátson Dávid (kirándulás-vezetés) és Hencz Mátyás (előadás).

A szakmai zsűri a fiatal (35 év alatti) fokozat nélküli előadók közül Hencz Mátyás előadását 3. helyezéssel jutalmazta:

Kvarc fenokristályok víztartalma a Bükkalja hullott piroklaszt-üledékeiben - első lépés egy új korrelációs eszköz felé?

A konferencia jövőre Sopronban lesz, ahol remélhetőleg az ideihez hasonló, magas színvonalú szakmai előadásokat és poszterszekciót láthat majd a közönség.

http://10kgvgy.elte.hu/