Hírek

Máj. 22. Árvíz-veszély a hordalékkúpokon
Kaveh Gahraman (tanszékünk doktorandusza) és Nagy Balázs távérzékelésen és terepi megfigyeléseken alapuló módszerekkel vizsgálták a hordalékkúpokra jellemző árvíz-veszélyt iráni mintaterületenLINK
Ghahraman, K., Nagy, B. Flood risk on arid alluvial fans: a case study in the Joghatay Mountains, Northeast Iran. J. Mt. Sci. 20, 1183–1200 
A folyóiratnak annyira tetszett a téma, hogy az adott szám borítója is ehhez a témához kapcsolódik (fotó: Nagy Balázs):

Máj. 15. A Kárpátok legfiatalabb tűzhányója, a Csomád
A Springernél megjelent angol nyelvű kiadvány mostantól a Tortoma Kiadónál magyar nyelven is elérhető, igényes, szép szerkesztéssel. 
A vulkanológiai részletektől, az őskörnyezeti változásokon át a borvizekig és a turizmusig mindenről szól ez a könyv, ami a Szent Anna tavat rejtő Csomádhoz tartozik!
Karátson D., Veres D., Gertisser R., Magyari E., Jánosi Cs., Hambach U.: A Kárpátok legfiatalabb tűzhányója, a Csomád, Tortoma Könyvkiadó, Budapest, 2022.

Ápr.11-13. Éremeső a 36. OTDK Fizika, Földtudományok és Matematika (FiFöMa) szekciójában!
Hallgatóink kiválóan szerepeltek a Pannon Egyetemen, 2023.04.11-13. között megtartott OTDK-n: két 1. és két 2. helyet szereztek a természetföldrajzi jellegű szekciókban.
Részletek a TDK oldalon 

Ápr.1. Nem áprilisi tréfa, hanem valódi téma: a kereskedelmi hegymászás kihívásai a Föld legmagasabb vulkánján!
Nagy Balázs és szerzőtársai az Ojos del Salado kutatása során nemcsak közvetlen természetföldrajzi kérdésekkel szembesültek, de azzal is, hogy mindezek milyen kihívásokat jelentenek a pusztán a hegyet megmászni akaró turisták számára.
A tanulmány adatai: Nagy B., Ignéczi Á., Kovács-SzékelyI., Ruiz Pereira S., Mihajlik G., Felkai P. & Mari L. (2023). The challenges of commercial mountaineering on the highest Volcanic Seven Summit, the Ojos del Salado. Hungarian Geographical Bulletin72(1), 23-40.
Hun.Geo.Bull.-link: ITT

Feb.25. Hogyan látják a turisták az Erdélyi-szigethegységet?
Telbisz Tamás és szerzőtársai kérdőívek és interjúk segítségével azt vizsgálták, hogy az Erdélyi-szigethegység látogatói hogyan értékelik ezt a karsztos természeti adottságokban bővelkedő, látványos natúrparkot.
A tanulmány adatai:Telbisz, T., Imecs, Z., Máthé, A. & Mari, L. (2023). Empirical investigation of the motivation and perception of tourists visiting the Apuseni nature park (Romania) and the relationship of tourism and natural resources. Sustainability15(5), 4181.
MDPI-link: ITT.