2021. nyári terepgyakorlatok

Helyszín Dátum Hány fő Vezető tanárok

H/K

Megjegyzés
Krka Nemzeti Park (Horvátország), ha nem lehet külföldre menni, akkor Aggteleki-karszt aug.30.-szept.3. 7-15 Telbisz T., Mari L. K(H) Karszt és nemzeti park. Utazás autókkal/mikrobusszal (ha nincs saját autó, akkor tanárok által bérelt), szállás kempingben. A Krka NP és környéke változatos karsztformáinak felkeresése. Kérdőívezés a NP-ba érkező turistákkal. Projektből a költségek RÉSZLEGES támogatása várható. Ha a vírushelyzet nem teszi lehetővé a külföldi utazást, akkor az Aggteleki NP-ban felszíni és felszín alatti karsztformák vizsgálata.
Paks környéke vagy a Gödöllői-dombság július eleje 5-12 Horváth E., Novothny Á. H Löszös területek morfológiájának és feltárásainak vizsgálata
Sajó-Hernád vidék, Muhi-puszta július eleje 6 Nagy B. H A Muhi-csata helyszíneihez kötődő környezetelemzés
Duna-delta július eleje 7 Móga J., Szalkai G. K Társadalomföldrajzzal közös terepgyakorlat. Létszám már betelt!
Retyezát-hegység, Románia, Déli-Kárpátok augusztus 5 Magyari E., Szabó Z. K Elvárás: hegyi túrázásban való jártasság. Cél: hegyi tavak paleolimnológiai és paleoökológiai vizsgálata, vízminatvételezés, felszíni üledékmintavételezés 10 tengerszemben. Sátrazás, csillagtúrák hascsónakkal és vízmintavevő felszereléssel. Napi túratávolságok 10-15 km, terepviszonyok erősen emelkedők. Projekt: YMPACT, a Yamnaya kultúrához tartozó, a pontikus sztyeppékről nyugati irányban vándorló rézkori nomád állattartó kultúra nyugati vándorlásának klimatikus háttere (5000-5500 évek közt) Saját gépkocsi szükséges, útiköltség, szállásköltség projektből.
Tokaji-(Zempléni)-hegység, Abaúji-Hegyalja, Tokaj-Hegyalja

aug. 23-27.
(1-2 napot változhat)

5 Darabos G., Csüllög G. H A hegyvidék természeti képének, településformáinak, tájhasználatának és borkultúrájának megismerése. Utazás gépkocsival, egy biztosítva, de még egyre szükség van a hallgatók részéről. Várható költségek: napi étkezés, benzinköltség és szállásköltség (ennek nagysága a foglalási időpontban derül ki).
Létszám már betelt!
Bükkalja szept. 2-6. 7 Munkácsy B., Csontos Cs. H Energiaföldrajz - kérdőívezés, adatbázis készítés, elemzés.
Létszám már betelt!

A “Természet- és környezetföldrajz – nyári terepgyakorlat” teljesítése választható kisebb csoportokban történik. A külföldi (K) terepgyakorlatok mindenképp önköltségesek (azaz utazást és esetleges egyéb költségeket, pl. szállást a hallgatóknak kell fizetniük), de a kari finanszírozás nehézségei miatt elképzelhető, hogy a hazai (H) terepgyakorlatok esetében is az utazást és/vagy a szállást (részben) majd fizetni kell. A HÖK-nél általában lehet pályázni némi terepgyakorlati támogatásra, erről tájékozódjanak a  HÖK-nél. Egyes terepgyakorlatokhoz kutatási projektek nyújthatnak (részleges) támogatást.

A vírushelyzet alakulása miatt természetesen minden bizonytalan, időpont és helyszín is módosulhat, ezért kövessék folyamatosan az esetleges híreket, információkat!

Jelentkezés és minden további információ (költségek, stb.) az adott terepgyakorlat vezetőjénél érhető el.

Jelentkezni egy terepgyakorlatra lehet, többre nem!

A jelentkezést minél hamarabb (ápr.30-ig) tegyék meg, hogy az oktatók a létszám ismeretében elkezdhessék a szervezést!

Ha a minimum létszámot nem éri el valamelyik terepgyakorlatnál a jelentkezők száma, akkor az nem indul.